Categories
Блог

Най-нужните неща, които е важно да имаш винаги в чантата си, когато организираш събитие

Аз съм Десислава Авджиева,

Организатор на разнообразни събития вече повече от 15 години, управител на агенция Алтърнатив Адвъртайзинг над 12 години, бизнес консултант по бранд идентичност и събитиен мениджмънт, водеща на събития, част от управителния съвет на Асоциацията на жените предприемачи.

През годините на моя професионален опит съм имала възможност да бъда в позицията на клиент, който поръчва събития, на агенция, която организира събития, сменяла съм позиции на организационния терен от хостеса, през водеща, ПР, организатор до създател на идеята за събитието и инвеститор за случването му. Дълги години се надявах да имам от кого да се науча или къде да намеря професионалисти, които да ми споделят своя опит, но по онова време, когато навлизах, нямаше такава възможност и се учех единствено чрез проба-грешка. Това е най-хубавия начин да се научи всеки човек, но ако успява да използва умело грешките на другите хора се учи по-бързо и именно затова е най-добре да се научиш от практици.

Винаги съм харесвала да се запознавам с различни хора и националности, но да се завръщам в България. Така и професията ме отведе да бъда съосновател на бранда Бизнес буря, с който организирахме събития за бизнеси и стартъпи в България и Португалия. Това, което ме е зареждало в тази професия, е да научавам нови неща в различни сфери на живота, да се запознавам с хора от различен социален статус, да се преобразявам за 5 минути от анцуг в бална рокля, да проявявам различните си хобита в работата си, да пътувам на много места, но най-ценното е да създавам преживяване и стойност за определени общности, които да помнят дълго събитието, да говорят за него и да създадат контакти, които да ги обогатяват като хора. Това е професия на разнообразието, пъстротата на взаимоотношенията и преживяванията, но и на стреса, безсънните нощи, кратките срокове, тичане на дълги разстояния, креативност в непредвидени ситуации и намиране на решения 24/7. В Академията за събития няма да ви поднесем чаша вино и вкусни хапки, а ще ви покажем колко труд, съчетание на дейности и задължения, емпатия и бързи реакции се крият зад това да се случи едно събитие сякаш на магия с добър изглед на всеки един детайл. Само хората с опит знаят добре, че всичко това се постига с много часове труд, обединяване на усилия на определена група от хора и проявяване на взаимно разбиране и съдействие да се случи целия процес по организацията, а не всеки да гледа само своята собствена работа.

 

Ако това, което прочете до момента запали интереса ти поне да се докоснеш до тази професия на динамика, в следващите редове, ще ти споделя какво трябва да имаш винаги в чантата си по време на едно събитие. Това обаче не е дамска или мъжка чанта, а ивент чанта, която всеки уважаващ се ивент мениджър го съветвам да има под ръка и да я обновява при всяко събитие.

1. Канцеларски материали: Може да ви звучи странно защо на корпоративно събитие или концерт може да ви потрябват някакви канцеларски материали, но опита показва, че доста често влизат в употреба. Спомням си на събитие, на което се наложи да използвам такер, за да може една част от декорацията да изглежда по-добре сложена като интериор на събитието. На друго събитие се наложи да дам химикал на водещия и да впиша нови гости на клиента си. Често на събития трябват кашони и се налагат описания на материалите с маркер за по-явно забелязване, за да може всички въвлечени в събитието дори, когато не сте на точното място, да видят какво могат да преместват и какво не.

2. Флашка, хард диск, зарядно за телефон и лаптоп. Ето това са нещата, които са ми влизали в полза над 70% от случаите в практиката. Качване на ключови файлове за събитието, корекция на сценарий в последния момент и принтиране на място, теглене на файлове, изпратени от участници в събитието в последния момент, прозвъняване на всички подизпълнители и финални уточнения на детайли, които сте казали няколко пъти, но някак си се налага да кажете още няколко. Това са само част от случаите.

3. Разклонител. Никога няма достатъчно контакти на локациите за събития – случайност или пък не.

4. Визитки. Създаването на контакти е ключово при провеждането на събитията, както за хората, за които ги създавате, така и за вас самите, така че не забравяйте, че освен организацията, това е една от основните ви мисии на събитието.

5. Резервни обувки, облекло, парфюм и за жените грим. За мен това е задължително, за да си осигуря комфорта при организацията и лукса от удоволствието по време на събитието. Удобни обувки и облекло при подготовка и друго облекло адаптирано на събитието, за да може визуалната трансформация да се случи за минимално време преди събитието. Досега съм можела два пъти да си направя прическа и грим за събитие, което организирам и то защото имахме гримьори и фризьори за сцената.

6. Нещо за бързо хапване и вода. На събитие не отиваме никога да ядем и пием или ако ни се случи то това е по изключение затова препоръчвам да имате под ръка ядки и нещо сладко. Толкава пъти съм си тръгвала прегладняла от събитие, на което съм проследявала изнасяне на няколко степенно меню за гостите.

7. Плик с пари. Почти винаги се налага нещо непредвидено да са закупи непосредствено преди старта на събитието, така че за да не тичате до банкомат, бъдете подготвени. Добрата организация е свързана с доброто премисляне на всичко, което може да се счупи или случи, но повярвайте ми никой няма такова въображение, че да предвиди всичко, затова просто се наспете преди събитието и бъдете нащрек.

 

Ако искате да имате спокойствието, че можете да реагирате, когато и каквото ви се наложи, в Академията наблягаме основно на практическите знания и умения, където ви поставяме в реални непредвидени ситуации, за да изградите усещането за реакция (Основен клас: Ивент мениджър).

Десислава Авджиева

Сайт: desislavaavdzhieva.com/

Фейсбук: www.facebook.com/desislavaavdzhievaa/

Имейл: d.avdjieva@alternative.bg

Телефон: 0887 254 317